Krediter alltid fotografen og unngå bildetyveri

Kreditering av fotograf er en rettighet nedfelt i Åndsverkloven. Hvis du ikke krediterer fotografen, risikerer du å bli fakturert for manglende kreditering. Dette betyr at jeg kan sende deg faktura, dersom du ikke oppgir at det er jeg som har tatt bildet. Dette gjelder uansett type fotografering, og selv om du har betalt for bildene tidligere.

Hvem eier egentlig bildene fra fotograferingen?

I Norge har vi noe som heter Åndsverkloven. Denne sier at personen som skaper et verk, deriblant et fotografisk verk, har opphavsrett til dette. Det betyr at fotografen av bildet, er den som eier bildet. Det trenger ikke nødvendigvis være en profesjonell fotograf, det gjelder også deg som har tatt et bilde med mobilen din. Det vil si at det faktisk er fotografen som eier bildene fra bryllupet, portrettfotografering eller konfirmasjonen.


Bildene som blir levert etter fotografering er ment for privat bruk, som vil si at dere kan dele bildene på sosiale medier eller printe ut i fotobutikk dersom dere ønsker. Det dere derimot ikke kan gjøre uten avtale med meg, er å dele bildene kommersielle leverandører. Du kan med andre ord ikke sende bilder som jeg har tatt til magasiner, aviser eller andre hvor bildet skal brukes i forbindelse med reklame/konkurranse.


Hva er kreditering av bilder?

Som eier av bildene har fotografen alltid krav på å bli kreditert når bildet deles, enten det er på sosiale medier eller andre nettsteder. Dette betyr at navnet til fotografen skal stå lett synlig ved siden av bildet, både på nett, i aviser eller magasiner. På Facebook og Instagram er det også lett å tagge profilen til fotografen, slik at alle kan se hvem som har tatt bildene.

Kan jeg legge ut bildene du har tatt på sosiale medier?


Svaret er selvfølgelig JA! Jeg syns det er kjempe stas når kunder publiserer bildene jeg har tatt på sosiale medier, slik at jeg kan gi dere en like eller reposte bildet på min Instagram-story! Så lenge du krediterer meg som fotograf, kan du publisere bildene hvor du vil. Dette med kreditering har jeg forstått at mange kan syns er vanskelig, og jeg har derfor i alle kontrakter skrevet litt om dette, for å gjøre det enklere for deg.


Hvordan krediterer jeg bilder?

For mine bilder må du skrive "Fotograf: HN Fotografi" i beskrivelsen under bildet, enten det er på Facebook eller Instagram. Dette kan variere fra fotograf til fotograf, så snakk med den som har tatt bildene og forhør deg med hvordan de ønsker at du skal kreditere.


Hva hvis jeg glemmer det? Sender du faktura med en gang, eller får jeg en advarsel?

Fakturaen vil bli sendt ut med en gang jeg ser dette, og du vil få 14 dager betalingsfrist. Blir ikke den overholdt, går saken videre til inkasso.